Pengalaman Viper Challenge Medini 2017

May 12, 2017



Pengalaman Viper Medini di Johor Bharu tu memang lain daripada lain Viper yang aku pernah masuk. Tapi setakat ini , Viper kali ini aku buat adalah lebih relaks dan chill. Hati aku bertaut dengan OCR (obstacle course run) bila aku mula menjejaki kaki di Viper arena pada March tahun 2016.  Terus daripada Viper Arena Shah Alam 2016, aku berjinak-jinak dalam OCR. ( Rasanya dah banyak kali aku cerita benda ni).

Dekat Medini, aku bercadang untuk bermalam 3 malam sebab agak berisiko tinggi untuk gerak sehari sebelum Viper Medini. Ikut kemampuan dan badan masing-masing, untuk maknusia yang tidak berdisplin macam aku. Aku agak risau untuk bergerak lambat plus boleh buat survey jalan dan obstacle yang disediakan dekat Medini. Aku tak pernah jejak area nusajaya kot last minit gerak entah mana-mana aku pergi. Siapa kawan aku memang kenal perangai aku macam mana (belajar daripada pengalaman) karang Viper ke mana aku ke mana. Pendek kata , mostly aku kutip pengalaman Viper Challange yang pernah aku masuk dulu.


Figure 1 Salah satu obstacle di dalam Viper Challange (diberi nama Diamond cube)


Pengalaman Viper Medini Johor Bharu

1. Distance dia adalah sebanyak 15KM  + 18 Obstacle (link)

2. Personal review aku, untuk  Medini tak adalah lah susah obstacle dia cuma jarak dan cuaca adalah faktor utama mengunci ketahanan kita. Tak silap bila tengok weather cast 40 darjah celcius. Pecah telur atas batu pun boleh masak jadi telur goreng.

3. Pakai sunblock pun habis hitam kulit aku (sah panas gila-gila)

4. Tapi tidaklah aku kata obstacle dia kacang gila nak mampus. Semuanya bergantung kepada korang punya training.

5. Kalau baca blog ramai senaraikan obstacle dia. Aku pun pernah buat list tu dulu, tapi end up obstacle Viper Challange selalu berubah-rubah  mostly ada benda sama dan ada yang baru. So far newbies don't aspect aku nak tepek gambar apa benda obstacle yang ada di Viper Challange Medini  dalam post ini but you may refer to my previous link for your easy reference (aku akan tepek bila akhir post ni nanti).

6. Yang pasti kalau siapa hendak masuk Viper Challange aktiviti panjat, lari( ikut korang nak lari ke jalan), berendam dalam lumpur (kecuali Viper Arena) dan merangkak.

5. Antara Viper Challange yang paling aku enjoy (sebab kami lebih fokus kepada penaklukan obstacle)


Figure 2 : Sebelum Flag-off semua muka berseri-seri


Figure 3 : Lepas finisher - semua muka hitam terbakar


Pengalaman baru Viper Challange Medini

1. Viper Challange Medini kali ni pelik daripada Viper Challange lain. Masa aku dengan team aku nak complete obstacle aku jumpa 5 group yang makan dan berkelah di tepi jalan (what the heck? ahahahaahah masa tu aku wave 9.30 pagi)

2. Untuk maklumat, aku nampak tapak kasut bersepah-sepah. Viper Sepang 21KM pun tak banyak macam ni. Dah macam party tapak kasut tercabut (aku doakan korang recovery sebaik mungkin )

3. Kalau korang rasa jahat lumpur dia...eh jahat lagi Viper Challange yang distance 21KM ( jangan mengeluh ni lah masanya nak mandi lulur free)

4. Wave aku ramai orang pakai slipper ( L ) , I hope your guys punya knee ok tak ada apa-apa ( boleh nampak masa flag-off)




Pencapaian
Untuk Viper medini , kami kali ini memang tidak berlari tapi brisk walk dengan selaju yang boleh sebab aku pun baru baik daripada demam denggi aku tak aspect more untuk target timing. Kami dapat habiskan dalam masa 4 jam tapi untuk obstacle aku berjaya takluk 16 . 2 obstacle lagi aku skip sebab pakai tali ( tali memang out , aku punya upper memang tak beberapa nak bagus)


Feedback/ my2centnote :

1. Ramai yang mengeluh dan mengomen negative. Korang patut bersyukur sekurang-kurangnya event organiser ada update guide line dan reminder . Ke korang tak baca dan tak buat homework? Contoh guideline tu dah terang-terang datang register 90 minit awal sebelum wave korang. Parking jauh daripada event (tak pe boleh buat warm up) ada setengah tu OCR event parking dahlah horror tapi Viper Challange organiser siap ada anggota RELA kawal dan jaga kereta korang. Ada pula setengah OCR organizer tu tak kasi guideline langsung lantak mampus lah dah bayar kan? Tapi Dorang aku tengok ada initiative nak buat reminder seminggu awal ( keep up Viper Challenge Organizer)

2. Bukan nak cakap besar,aku pernah kena macam-macam lagi haram jadahnya. Korang tak pernah kena panas terik lari-lari sekali first water station air habis (Mad warrior Cyberjaya), Korang tak pernah kena bayar mahal-mahal OCR sekali obstacle dia macam budak tadika (inflammable obstacle run - pergh yang ni sampai sekarang aku marah), Korang tak pernah kena OCR yang lansung tak sediakan tempat bersihkan badan. Perghhh basah-basah busuk masuk kereta (yang ni sedih)

3. So far Viper Challange , ok lah event dia tapi aku harap dorang boleh limited kemasukan orang macam Spartan. Sebab terlampau sesak nak buat obstacle bila ramai orang. Kena pula yang datang lalala alalal alalal (skip obstacle) snap snap gambar lepas tu ambil medal (caption : done complete my course tapi muka cantik/handsome tak lumpur) perghhh drama queen sangat! (unless case-case tertentu contohnya period, last minute injured etc tu lain cerita dan dimaafkan)



In future, kalau siapa berminat nak join dan mahu mencari sedikit tips, sini ada beberapa link untuk rujukan :

1. Persediaan Viper Challenge (Pengalaman Viper Sepang)







p/s : Program ini tidak ditaja mana-mana , tetapi memakai budget penulis dan rakan-rakan penulis sendiri.

You Might Also Like

0 comments

Hello readers! I need a feedback. Negative , postive , happy or angry is important for me to improve my writing! - Love xoxo

Subscribe