Cara Clean Diet ( Part 2)

November 25, 2016



Ok in this section 2,  I will write how to prepare clean diet food. Ramai antara bila tanya saya macam mana nak makan when I said clean food adalah no salt, sugar and oil. Hidup ke nak makan? First time bila start experience, is kind of awkward lah juga sebab almost 33 years old tak pernah berengang dengan gula dan garam (minyak tu boleh tutup mata lagi). But after 3 days my body adapted easily and start slowly badan mula detox.


So jangan risau , kalau korang rasa tak ada life. But for me, lagi tak ada life kalau korang starving daripada tak makan langsung. And some more bila orang tanya how your cook your food ? (tak tahu nak jawab apa because clean diet ni campak-campak aje). Below is some ideas how to cook :



Tips :Grill, bakar , tumis (stir) pakai minyak olive oil atau minyak sayur lebih bagus minyak olive oil dan encourage mengunakan non-stick pan so kita tak payah pakai minyak sangat





Kalau sayur pula, boleh try dengan cara dibawah : ( ini adalah contoh cara clean diet bagi untuk masak sayur)




So basically senangkan ?   dia macam ni untuk garam ( apa-apa yang herbs , rempah, cili padi etc boleh as long tak pakai garam (hanya garam laut sahaja boleh - ada dekat bahagian organik) , kalau minyak gantikan dengan minyak sayur ataupun olive oil dan kalau untuk manis ( kismis dan madu , for beginner encourage elakan gula perang juga, ataupun boleh ambil stivia)



Contohnya gambar dibawah (contoh resipi) , kita gantikan dengan bahan yang natural dan buang garam. 






another one example lagi



You Might Also Like

0 comments

Hello readers! I need a feedback. Negative , postive , happy or angry is important for me to improve my writing! - Love xoxo

Subscribe