Cara clean diet (Part 1)

November 23, 2016


Cara clean diet (Part 1)

Note : Re-update untuk post cara clean diet dalam bahasa yang mudah difahami. Aku takut nanti korang akan ingat cara clean diet susah. Tapi sebenarnya dalam banyak-banyak diet, clean diet adalah paling senang. Sebab diet yang tidak mengalakan kita mengikat perut tetapi perlu makan dengan kadar yang diperlukan. Post ditulis mengikut fahaman aku (dalam bahasa yang lebih kita faham)


First basic konsep clean diet :


  1.  Makanan yang disediakan daripada sumber atau makanan mentah dan raw (means no proses food macam sosej, burger, makanan daripada tin (diawet) - basically bukan makanan yang mengandungi pengawet)
  2. clean diet adalah makan yang  tidak mengandungi gula, garam dan minyak (and yup no cili sos, no tomato sos,  apa apa yang mengandungi bahan pengawet adalah forbidden )
  3. Serta makanan yang mengandungi Glycemic Index (GI) yang rendah
*What the hell is GI? ,I advice you to read your own reading dekat google. But for my understanding GI adalah makanan yang mengandungi gula yang boleh didapati di dalam carbs. Gula yang dimaksudkan adalah gula yang kompleks yang susah dileraikan di dalam badan  . Dan kalau korang tak gunakan didalam energy badan (bergerak atau exercise) boleh disimpan jadi lemak.




So below adalah contoh carbs yang boleh dimakan dalam clean diet ( yang boleh mengantikan nasi putih)





Manakala contoh carbs yang mengandungi G.I yang tinggi


Tip : Kalau susah nak hafal, senang ingat "warna putih" benda putih selalunya ada banyak G.I (kandungan gula tinggi) , contohnya gula pasir, tepung gandum, tepung jagung,  manggis , nasi putih ( walaupun tak semua warna putih tu jahat but mostly nya warna putih tu adalah gula)




Manakala untuk sayur dan buah seperti contoh dibawah (sebab ada sayur dan buah juga mengandungi gula yang kompleks)

Tips: Nak hafal cara aku - sayur ambil yang warna hijau atau pun berdaun hijau, kalau nak makan buah pilih buah yang acidic sikit (masam).



So next ialah macam mana cara masak mengikut cara clean diet

You Might Also Like

0 comments

Hello readers! I need a feedback. Negative , postive , happy or angry is important for me to improve my writing! - Love xoxo

Subscribe